Fotbalul a fost motorul ce a propulsat evolutia industriei gazonului artificial. Astazi, sportul rege este practicat de un numar foarte mare de iubitori ai sai pe terenuri din gazon artificial din cateva considerente: fidelitatea suprafetelor ce permit practicarea unui joc fluent, in care fiecare jucator sa-si puna in valoare calitatile. In conditii meteo neprielnice jocul de fotbal este mult mai sigur si mai placut pe un gazon artificial decat pe o o suprafata cu gazon natural.

Siguranta oferita practicantilor ii freres de nefericitele  accidentari  cauzate de starea suprafetei. Nu exista denivelari, portiuni imbibate cu apa care sa opreasca viteza mingii sau sa determine jucatorul sa alunece. Multe terenuri din gazon artificial permit scurgerea apei astfel incat sa nu ramana la suprafata. Granulele de cauciuc asigura protejarea picioarelor jucatorilor, grosimea firelor de iarba ofera un plus de confort participantilor la joc.

Gazonul artificial face o buna pledoarie jocului de fotbal. Tehnologiile dezvoltate dealungul timpului au permis crearea unor suprafete care sa raspunda tuturor cerintelor clientilor. Dorinta de a juca in conditii asemanatoare fotbalistilor profesionisti si necesitatea sigurantei si reducerii riscurilor de accidentare au condus catre aceasta revolutie a gazonului artificial in fotbal.

Avantajele acestui tip de teren sunt recunoscute si de catre cluburile de fotbal profesioniste, in special daca acestea provin din zone unde costurile de intretinere ale unui teren natural sunt ridicate sau calitatea gazonului este adeseori afectata de conditiile meteo. Tarile ex-sovietice si alte tari est-europene cu clima temperata, tarile din Peninsula Scandinava considera gazonul artificial ca un ajutor in desfasurarea antrenamentelor si pregatirea jocurilor oficiale. Daca unele echipe isi protejeaza pe cat posibil gazonul pe care-l il au amenajat pe stadion prin construirea mai multor terenuri sintetice pentru antrenamente, alte echipe folosesc gazonul artificial in meciurile oficiale. Organismelle internationale si continentale, FIFA si UEFA  incurajeaza amenajarea gazonului artificial acolo unde costurile sunt prea ridicate pentru gazonul natural din varii motive, stabilind totodata si  serii de standard cu privire la calitatea gazonului artificial si amenjarea acestuia.