Spre deosebire de iarba naturala, am reusit sa gasim o serie de mai multe modalitati de a crea un fir, care, pe masura ce am avansat tehnologic a devenit tot mai performant pentru indeplinirea cerintelor pe care le avem de la gazonul artificial. Astfel voi incerca in randurile urmatoare o scurta prezentare a ficarui timp de fir, de la cele mai noi si mai performante la cele mai des folosite, dar cu performante mai scazute, chiar daca la o prima privire acestea ar putea arata la fel.

Conform unor date, cea mai noua tehnologie de fabricare a firului de iarba sintetica poarta denumirea de fibra Thiolon. Material care, as putea spune, ofera gazonului artificial mai multa rezistenta decat ar fi necesar, deoarece este rezistent la temperaturi inalte, raze UV si alte manifestari ale naturii, care ar distruge alta suprafata. Astfel este asigurata o mai lunga viata sumei pe care dumneavoastra ati investit-o, chiar daca aceasta este ceva mai mare.

Firul artificial monofilit este un alt tip foarte bun si de calitate, aparut de curand in industria de fabricare a gazoanelor artificiale. Acesta este fabricat doar la comanda, ori pentru gazoanele din prima liga. Gazonul artificial cu fir monofilit fiind utilizat si pentru amenajarea resedintelor de lux, avand un aspect estetic foarte bun dar si o calitate ridicata. Mai trebuie mentionat ca poate fi utilizat pentru orice fel de sport, de la tenis la fotbal si altele.

Un al treilea mod de a fabrica firul de iarba este cel curly, care ste ondulat, cu o compozitie foarte densa. Calitatea acestuia este superioara si elasticitatea acestuia este de cel mai inalt grad tocmai datorita ondularii firului de iarba, unul de 22 de MM ajungand, in momentul intinderii, la 27 de MM.

Ultimul si cel mai folosit tip de fir de iarba artificiala este cel care are textura fibrialta, metoda de fabricare fiind creata in anii 80, calitatea nefiind tocmai cea dorita pentru performanta.